top of page
Black Soil

KOMPOSZTÁLÓK

TK 600L komposztáló
tk 400l.png
EK 400l komposztáló

Komposztálás

A komposztálás hulladék felhasználásával, biokémiai folyamatok révén olyan terméket hoz létre, ami a mezőgazdaság számára felhasználható, a növények számára nélkülözhetetlen tápanyagot biztosít.

A komposzt sötétbarna színű, földhöz erősen hasonlító anyag, mely hulladékból jön létre, elsősorban mikroorganizmusok tevékenysége által. A komposzt igen régóta használt természetes talajjavító, melynek hatalmas előnye, hogy otthon, házilag is előállítható.

A komposztra igen nagy szüksége van a termőtalajnak, nagyságtól függetlenül. Akár konyhakertről legyen szó, akár virágágyásról, a komposzt minden esetben megteszi hatását, a tápanyagokat és a nyomelemeket visszajuttatja a talajba. A tápanyagban gazdag talaj ellenállóbbá teszi a növényeket, valamint javítja a talaj vízháztartását, ami különösen homokos talaj esetében nagyszerű, hiszen nem hagyja a nedvességet elszivárogni, hanem segít azt megkötni, hogy a növények hasznára legyen.

 

A komposzttal ellátott talaj sokkal jobb minőségű növényeket biztosít a felhasználó számára, mindezt teljesen természetes úton, nincs szükség műtrágyára, sem szintetikus növényvédő szerekre, ezáltal az ember életmódja is sokkal természetesebb lesz, hiszen nem mindegy, hogy mi kerül az asztalra.

Komposztálás és környezetvédelem

Nagyon sokan ismerik azt a közismert szlogent, hogy nem minden hulladék szemét, és ez valóban így is van, hiszen rengeteg hulladék fajta újra hasznosítható valamilyen módon.

A szerves hulladékkal is pontosan ugyanez a helyzet, hiszen ezekből lehet az értékes komposztot elkészíteni komposztálás révén.

Érdemes átgondolni, hogy a háztartási hulladék, valamint a ház körül létrejövő zöldhulladék együttesének mintegy harmada olyan szerves anyag, mely felhasználható komposztáláshoz.

Ez két nézőpontból is nagyszerű, hiszen egyrészt értékes komposzt hozható létre belőle. A másik nézőpont, hogy mindez a szerves hulladék nem kerül a szeméttel együtt elégetésre, ezáltal kevesebb káros anyag kerül a légtérbe, tehát a légszennyezés megfékezéséért is igen sokat tesz, aki kihasználja a komposztálás lehetőségét.

A fentiek alapján látható, hogy a komposztálás mindenkinek ajánlott, tekintet nélkül arra, hogy mekkora kerttel rendelkezik, hiszen akár virágokról, akár haszonnövényekről legyen szó, a komposzt mindenképpen növeli a hatékonyságot, a növények táplálóbbak, a virágok esztétikusabbak lesznek általa.

TOVÁBBI TERMÉKKATEGÓRIÁINK

bottom of page